Wijnand van Dorestad; begin van een legende

(9e eeuw)

Synopsis

foto: Anneloes Kusters

foto: Anneloes Kusters

Wijnand van Dorestad; begin van een legende, vertelt het verhaal van de jonge Wijnand, een Fries die woont bij het oude Dorestad (Wijk bij Duurstede). We leven in het jaar 800, de bloeiperiode van Dorestad als handelsnederzetting, maar ook de tijd van de vikingen!

De voorstelling begint met een verhalenverteller, begeleid door twee muzikanten. Hij vertelt over het leven van de jonge Wijnand, zoon van een vroegmiddeleeuwse herenboer. Als jongste zoon wordt Wijnand verwend door zijn zusters. Zijn twee oudere broers zijn reeds het huis uit, als soldaat in het leger van de graaf.

Op zeker moment verschijnt Wijnand ook daadwerkelijk op het toneel. Het verhaal van de verteller wordt nu ondersteund door mimespel van Wijnand en later zijn twee zusters.

Terwijl de verhalenverteller Wijnand introduceert, vertelt hij ook over de noormannen, ruwe zeelieden die vaak vanaf zee de rivier op voeren om handel te drijven met Dorestad. Dan schalt er een hoorn… De vikingen komen. En ditmaal zijn hun intenties niet het drijven van handel!
05_leiderdorp

Er ontstaat paniek. Er gaat geplunderd worden. Wijnand weet zijn zussen in veiligheid te brengen, maar nu verschijnen de Vikingkrijgers ten tonele. De verhalenverteller verdwijnt naar de achtergrond om plaats te maken voor een vechtscène. Drie gewapende strijders krijgen Wijnand in het oog. Hij vlucht door het drassige achterland; de vikingen zetten de achtervolging in. Tenslotte kan Wijnand niet anders dan het gevecht met hen aangaan. Één jonge Fries, tegen drie geharde viking krijgers.

Zal hij hen verslaan?

Zal hij zijn dorp kunnen behoeden voor de ondergang?

Komt het zien in een verhaal vol humor, zwaardvechten en het onverwachte…

Historische verantwoording

Het verhaal van Wijnand van Dorestad; begin van een legende, is gebaseerd op de Scandinavische saga over Aegil Skalagrimmson, een enorme Viking hoofdman, befaamd om zijn heldendaden en zijn enorme wenkbrauwen. In zijn saga wordt onder meer verhaald over een expeditie tegen de Friezen. Het landschap dat beschreven wordt, vertoont sterke gelijkenis met de archeologische bevindingen over het terrein rond het oude Dorestad.

Hoewel de heldenrollen van de sage zijn omgedraaid, van Aegil Skalagrimmson naar de (fictieve) Wijnand van Dorestad, komen veel elementen uit de saga terug in het stuk van Foeks.