Hier onder vindt u een overzicht van alle workshops en demonstratie van Foeks:

Bronstijd

Vuur maken

Geef iemand, jong of oud, een paar stokken en een doosje lucifers, en hij is een middagje zoet. Vuurtje stoken, wie vindt dat niet leuk…

Vuur fascineert. Duizenden jaren hebben onze voorvaderen in de vlammen gestaard, zich gekoesterd aan de veilige warmte van het houtvuur. Of het nu in de donkere avonduren was, of in de koude maanden van de winter…

Vandaag de dag is het niet zo moeilijk meer; men neme een blik benzine… Maar ben je benieuwd naar hoe onze voorouders het vuur aan de praat kregen, boek dan de demonstratie ‘Vuur maken’

01_Vuurmaken

Demonstratie vuur maken

Inhoud: Onze vuurmaker komt in prehistorische of vroeg-middeleeuwse kleding de kunst van het vuurmaken demonstreren. Hij laat zien hoe je met de vuurboog, door middel van de wrijving van hout op hout (prehistorie), of met de vuurslag (prehistorie/middeleeuwen) de vlammen kunt laten oplaaien.

Hij geeft uitleg over de vuurtechnieken en beantwoord natuurlijk ook graag alle andere vragen die je voor hem hebt, over zijn kleding, zijn werktuigen, of waar hij zijn maag mee vult…

Toeschouwers: De demonstratie is geschikt voor een publiek van 10 – 35 toeschouwers

Bijzonderheden: Buitenlokatie vereist: er wordt echt vuur gemaakt, dus vanwege de rook niet geschikt voor binnen.

Workshop vuur maken

Inhoud: De vuurmaker komt in prehistorische of vroeg-middeleeuwse kleding en leert een groep deelnemers de vuurtechnieken uit de prehistorie en/of middeleeuwen. De deelnemers kunnen zelf oefenen met de vuurboog en de vuurslag en ook echt een vuurtje maken. Áls zij de oude technieken onder de knie krijgen, natuurlijk….

Deelnemers: 3 – 12 deelnemers

Bijzonderheden: Buitenlokatie vereist: er wordt echt vuur gemaakt, dus vanwege de rook niet geschikt voor binnen.

Demonstratie bronsgieten

 

Inhoud: Dat de prehistorische mens geen domme holbewoner was, bewijzen de prachtige vondsten. Al 4000 jaar geleden werden er mooi gestileerde messen, sierraden, dolken, bijlen en zelfs zwaarden gemaakt van metaal. Hoe deed men dat? In deze demonstratie wordt u meegenomen in de tijd en krijgt u te zien hoe dit magische proces verliep.

U kan naast het bronsgieten ook uitleg krijgen over de productie van gereedschappen, sierraden en wapens uit andere perioden.

Toeschouwers: De demonstratie is geschikt voor een publiek van 10 – 35 toeschouwers

Bijzonderheden: Buitenlokatie vereist: er wordt echt vuur gemaakt, dus vanwege de rook niet geschikt voor binnen.

foto: Anneloes Kusters

foto: Anneloes Kusters

Romeinse tijd

Demonstratie wapentechnieken en meer…

Inhoud: In deze demonstratie tonen één of twee volledig uitgedoste gladiatoren de verschillende wapentechnieken van een Romeins gladiator. Het publiek kan de verschillende wapens en uitrustingstukken vasthouden en voelen, terwijl de gladiator uitleg geeft over het fascinerende fenomeen van de Romeinse gladiatorenspelen.

Deze demonstratie is zeer geschikt voor wie echt wat meer wil weten over de achtergrond van de Romeinse gladiatorenspelen.

Toeschouwers: De demonstratie is geschikt voor een publiek van 10 – 30 toeschouwers 

Workshop Gladiatorentraining

Laat jezelf scholen tot een Romeins gladiator in een heuse Ludus Gladiatori (gladiatorenschool) en wordt net zo’n geharde krijger als de gladiatoren uit het oude Rome…

Inhoud: De trainers van Foeks geven een vechttraining met Romeinse houten oefenzwaarden. De deelnemers leren een aantal basistechnieken. Ook worden zij ingewijd in de theatrale kant van het gladiatorengevecht. Want dat is minstens net zo belangrijk: hoe win je het publiek…

Bijzonderheden: De workshop is in principe geschikt voor alle leeftijden. De trainers van Stichting Foeks kunnen het niveau en de intensiteit van de training aanpassen aan de doelgroep. Enigszins sportieve kleding is wel handig (geen naaldhakken…)

Vroege Middeleeuwen

Demonstratie houtbewerking

Inhoud: Onze historisch timmerman komt op bezoek en geeft demonstraties met replica’s van oude gereedschappen. Hij laat ondermeer zien hoe planken of balken uit boomstammen gemaakt worden met gebruik van verschillende bijlen. Kinderen en volwassenen kunnen zien hoe met eenvoudige gereedschappen de mooiste werkstukken van hout kunnen worden vervaardigd. Voor de toeschouwers is het bovendien mogelijk om zelf met een middeleeuwse lepelboor gaten te boren…

Toeschouwers: De timmerman kan zijn demonstratie geven voor een publiek van 10-25 toeschouwers

foto: Anneloes Kusters

foto: Anneloes Kusters

Demonstratie / workshop vuur maken

Er kan ook op middeleeuwse wijze vuur gemaakt worden… lees voor de uitleg de tekst over de demonstratie/workshop vuur maken in de bronstijd.

Workshop tingieten

Inhoud: De prehistorische of middeleeuwse bronsgieter brengt u een bezoek en legt uit hoe brons en tin werden gegoten in het verleden. De deelnemers  zullen zelf een ontwerp maken voor een object, de mal maken en een tinnen voorwerp gieten. Een ervaring die je niet snel zal vergeten. Een gesp, een sieraad een muntje; van alles kan in tin worden gegoten. Voor wie al doende wil leren…

Deelnemers: 3 tot 8 personen

Bijzonderheden: De workshop kan gedeeltelijk binnen plaatsvinden. Echter, “het gieten” zal buiten moeten gebeuren.

Van alle tijden

Workshop koken op houtvuur

In de moderne supermarkt koop je alles wat je hartje (of maag) begeert, ongeacht klimaat of seizoen. Heb je trek; dertig seconden in de magnetron en ping! Klaar is je maaltijd. In vroeger tijden was dit wel anders.

Inhoud: In deze workshop maken de deelnemers zelf op houtvuur een maaltijd uit het gewenste tijdperk. Dingen die je leert: basis technieken van koken op vuur, wat zijn seizoensproducten?  Welke conserveringstechnieken kan je gebruiken als je geen koelkast hebt? Hoe werkt een hooikist,..

Aan het eind van de workshop eten we gezamenlijk een historische maaltijd van de door ons samen gemaakte gerechten.

Deelnemers: 5 – 10 personen

Bijzonderheden: buitenlokatie vereist

055_dorestad

Workshop Showgevecht

Workshop voor theater, musical, film en televisie.
Inhoud: Gevechten in films zien er altijd erg spannend uit. In deze workshop leer je zelf een spannend en toch veilig showgevecht te maken. Je leert vechten met verschillende wapens, schoppen, slaan, valtechnieken en incasseren. Daarna brengen we deze zaken samen in een zelfgemaakte choreografie.

Een workshop die ideaal is voor acteurs, regisseurs en theatermakers die een spectaculair en realistisch gevecht willen tonen. Maar ook heel geschikt voor schooltoneel, of gewoon als leuke en spectaculaire workshop voor een groep jongeren.

Deelnemers: 2 tot 16 personen

Een opmerking vooraf…

Stichting Foeks wil graag een onvergetelijke ervaring bieden en u op maat bedienen bij uw wensen voor uw project of evenement. Maar Stichting Foeks schept ook graag eerlijke verwachtingen:

Onze hoofdactiviteit is en blijft het verteltheater. Daarom zullen wij niet onbeperkt beschikbaar zijn voor workshops en demonstraties.

Dus:

Een voorstelling boeken kan altijd; demonstraties en workshops kunnen worden besteld al naar gelang de beschikbaarheid van onze artiesten en ambachtslieden.

Natuurlijk zullen wij ons best doen om te voldoen aan uw wensen en we herinneren u eraan dat we behalve de deelnemers van Stichting Foeks zelf, ook veel contacten hebben in de wereld van de levende geschiedenis, naar wie we u graag doorverwijzen.